Geboeid door autotechniek? De juiste opleiding verzekert je toekomst!
Als je jonger bent dan 18, kan je een voltijdse opleiding in het technisch of het beroepssecundair onderwijs volgen. Als je graag al aan de slag gaat, kan je ook kiezen voor deeltijds werken en leren, via het deeltijds onderwijs of de leertijd.
Na je 18de verjaardag kan je natuurlijk voltijds blijven studeren en een opleiding hoger onderwijs aanvatten. En als je werkt, kan je bijblijven via allerlei bijscholingen. Ook voor leerkrachten zijn er heel wat mogelijkheden tot bijleren.
TSO is op maat gemaakt van wie algemene vorming wil combineren met flink wat technische vakken en zelfs wat praktijklessen. In je eerste jaar middelbaar hoef je nog geen concrete studierichting te kiezen. Dat doe je pas in je tweede of je derde jaar.
Met een TSO-diploma kan je, ongeacht de richting die je hebt gekozen, nog alle kanten uit. TSO’ers zijn zo geschoold dat ze breed inzetbaar zijn. Goede TSO’ers, bijvoorbeeld uit de richting Autotechnieken, zijn erg gegeerd op de arbeidsmarkt! Als je je TSO afmaakt, behaal je meteen ook een diploma hoger secundair onderwijs, waarmee je naar het hoger onderwijs kan.
Welke richtingen kan ik volgen in het TSO?
Er zijn heel wat TSO-richtingen voor jongeren die geboeid zijn door alles wat op wielen rijdt. Voor de tweede graad zijn dat de richtingen uit het studiegebied Mechanica-elektriciteit. In de derde graad kan je een meer specifieke keuze maken. Na je 6de jaar kan je nog een 7e specialisatiejaar volgen.
In het beroepssecundair onderwijs steek je je handen uit de mouwen om een vak te leren. Sleutelen aan een auto? Een carrosserie uitdeuken? Je leert het al doende, niet uit studieboeken.
BSO-opleidingen kan je al volgen vanaf je eerste middelbaar. In je volgende vijf jaren kan je een specialisatie kiezen. Als je na je BSO-opleiding een 7e specialisatiejaar volgt, behaal je een volwaardig diploma van het secundair onderwijs. Dat diploma opent dan weer poorten naar het bedrijfsleven en naar het hoger onderwijs.\
Welke richtingen kan ik volgen in het BSO?
Heb je een passie voor techniek en steek je graag je handen uit de mouwen, dan kies je misschien wel voor één van de richtingen uit het beroepsonderwijs.
Het eerste jaar is er algemeen vormend, en het tweede jaar is wat het beroepsvoorbereidend jaar wordt genoemd. In de tweede graad kies je in voor elektrische installaties, metaal of nijverheid. Vanaf je vijfde jaar leg je je dan toe op auto, carrosserie, tweewielers, .... Nadien kan je nog een 7e specialisatiejaar volgen.
Wil je meer weten over één van de opgesomde richtingen, klik dan gewoon op de naam van de richting en je krijgt alle info die je wenst. We geven je telkens een korte omschrijving van de inhoud van een bepaalde richting. Over enkele richtingen vind je ook een korte reportage
Als je zo snel mogelijk aan de slag wil, maar toch nog wat algemene vorming wil krijgen, dan zit je goed in het deeltijds beroepssecundair onderwijs.
Je volgt dan 15 uur les per week. Je krijgt praktische, technische en algemene vakken. De rest van de week kan je gaan werken met een deeltijdse arbeidsovereenkomst, een stagecontract, een industriële leerovereenkomst... of zelfs via een uitzendkantoor.
DBSO kan als je zestien bent (of vijftien, als je minstens twee jaar secundair onderwijs gevolgd hebt).
Normaal blijf je tot je 18e in dit systeem, maar in een aantal gevallen mag je langer blijven. Je kan op het einde van je vorming een studie- of een kwalificatiegetuigschrift halen.
Welke richtingen kan ik volgen in het DBSO?
De richtingen uit het deeltijds onderwijs zijn onderverdeeld in rubrieken. Ben je geboeid door alles wat op wielen rijdt, dan kan je terecht bij de opleidingen onder de rubriek Transport. Je moet minstens 15 jaar zijn om te mogen starten met een opleiding.
Je vindt hieronder een overzicht van de vaste opleidingen in deze rubriek. Maar een Centrum voor Deeltijds Onderwijs kan ook zelf het initiatief nemen om een bepaalde opleiding te organiseren, als het vindt dat daaraan behoefte is (en als het departement Onderwijs akkoord gaat natuurlijk).
Kijk voor meer informatie op http://www.ond.vlaanderen.be/onderwijsaanbod/dbso/structuur.htm. Daar zie je welke opleidingen je allemaal kan volgen, en in welke scholen dat kan.
Vind je toch je gading niet? Vergeet niet dat je ook kan kiezen voor het systeem van de Leertijd, waarbij je ook leren en werken combineert?
In de Leertijd combineer je leren en werken. Het systeem staat open voor jongeren vanaf 15 jaar die minstens de eerste twee jaar van het secundair onderwijs gevolgd hebben. De leertijd kan gevolgd worden tot de leeftijd van 25 jaar. Jongeren met een leerovereenkomst volgen één dag per week les in een Syntra-lesplaats.
De overige vier dagen werk je. Je hebt recht op een maandelijks vergoeding met behoud van kinderbijslag, jaarlijks verlof... bijna net zoals bij een gewoon arbeidscontract. De dagen dat je naar de les gaat, worden ook betaald. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet heb je recht op een startbonus van 500 € of 750 €.
De opleidingen duren, afhankelijk van je vooropleiding en vorderingen, 2 à 3 jaar en zijn zeer praktijkgericht. De leertrajectbegeleider legt je opleidingstraject vast. Als je slaagt voor je examens, ontvang je een certificaat en een getuigschrift leertijd. Daarnaast kan je als je aan alle voorwaarden voldoet ook een onderwijsstudiebewijs behalen.
Welke richtingen kan ik volgen in de Leertijd?
Bij Syntra kan je een hele waaier opleidingen volgen die leiden tot een beroep in de autosector. Het aanbod wordt voortdurend aangepast.
Op www.leertijd.be vind je meer informatie over de Leertijd.
MET EEN DIPLOMA VAN HET TECHNISCH HOGER ONDERWIJS KAN JE TOEKOMST NIET MEER STUK. DE AUTOSECTOR IS NAMELIJK VOORTDUREND OP ZOEK NAAR HOOGGESCHOOLDE WERKNEMERS DIE MEE ZIJN MET DE LAATSTE TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN.
Je kan kiezen tussen een meer beroepsgerichte basisopleiding (de professionele bachelor) of een meer theoriegerichte vorming (de academische bachelor). Nadien kan je nog een masteropleiding volgen om je kennis te vervolmaken.
Om aan hogere studies te mogen beginnen, moet je in principe het diploma hoger secundair onderwijs op zak hebben. Als ASO’er en TSO’er behaal je dat na je 6e jaar middelbaar. Als BSO’er moet je eerst nog een 7e specialisatiejaar volgen.
WELKE OPLEIDINGEN KAN IK VOLGEN?
Eerst volg je een basisopleiding van 2 of 3 jaar (je moet 180 studiepunten verzamelen). Je kan daarbij kiezen tussen een meer praktijkgerichte “professionele” bachelor, (het vroegere graduaat aan een hogeschool), of een meer theoretisch gerichte “academische bachelor” (de vroegere kandidatuuropleiding aan de universiteit).
Als je je nog verder wil bekwamen, kan je daarna een masteropleiding volgen die aansluit bij je bachelordiploma. Daarvoor kan je zowel aan een hogeschool als aan een universiteit terecht. Een masteropleiding omvat minstens 60 studiepunten en duurt 1 à 2 jaar.
Daarna kan je nog een master-na-masteropleiding volgen. Of je kan je kennis bijspijkeren terwijl je al werkt, via een opleiding uit de permanente vorming. We stellen je hier de richtingen voor die jou jobkansen bieden in de autosector.
Overzicht en contactgegevens locaties VDAB opleiding “Autoschadehersteller”
Regio Oost-Vaanderen
VDAB CC-Wondelgem
Industrieweg 50
9032 wondelgem
Verantwoordelijke opleiding : Guy Piro
Tel: 09/2541189 Fax: 09/2541101
guy.piro@vdab.be
Regio West-Vlaanderen
VDAB CC-Wevelgem
Vlamingstraat 10
8560 Wevelgem
Verantwoordelijke opleiding : Dirk Vandekerckhove
Tel: 056/438082 Fax: 056/421343
Dirk.Vandekerckhove@odl.vdab.be
Regio Vlaams-Brabant
VDAB CC-Regionale Dienst Brussel
Bergensesteenweg 1440
1070 Anderlecht
Verantwoordelijke opleiding : Dirk De Ridder
Tel: 02/5250050 Fax: 02/5250055
Dirk.DeRidder@vdab.be
Regio Antwerpen
VDAB CC-Brigands
Brigandsstraat 1
2200 Herentals
Verantwoordelijke opleiding : Roger Webers
Tel: 014/369139 Fax: 014/369179
Roger.Webers@vdab.be
Regio Limburg
VDAB CC-Trichterheide
Trichterheideweg 9
3500 Hasselt
Verantwoordelijke opleiding : Dirk Pierquet
Tel: 011/264884 Fax: 011/264879
Dirk.Pierquet@vdab.be
Overzicht modulaire opbouw van de VDAB opleiding Autoschadehersteller
Heb je de smaak te pakken of zit je nog met vragen? Laat het ons weten en we antwoorden je zo snel mogelijk!
jouw contact gegevens |
Opmerkingen & vragen |
De montage afdeling is belangrijk in de begin fase (demonteren) en eindfase (monteren) van een project.
Voor we kunnen overgaan tot het spuiten moet het oppervlak eerst grondig geschuurd en gereinigd worden.
Eens het oppervlak voldoende vlak gemaakt en gereinigd is, kan de spuiter in de spuitcabine de lak aanbrengen.
jouw adresgegevensjouw contact gegevensJa, ik wil graag:een rondleiding krijgen in een carrosserie bedrijf.geïnformeerd blijven in de toekomst |
Opmerkingen & vragen |